четвер, 30 січня 2014 р.

Нове дослідження ЮНІСЕФ показує, що ЦРТ для дітей можна досягти швидше, якщо зосередитись на найбільш неблагополучних верствах населення

НЬЮ-ЙОРК, 7 вересня 2010 року — Як показує опубліковане сьогодні нове дослідження ЮНІСЕФ, світове співтовариство може врятувати мільйони життів, вкладаючи кошти перш за все в покращення становища найбільш неблагополучних дітей та громад. Такий підхід дозволив би також подолати посилення нерівності, яка супроводжує прогрес у досягненні Цілей Розвитку Тисячоліття (ЦРТ).
Ці нові висновки викладені у двох публікаціях: «Зменшення розриву в досягненні ЦРТ» та «Прогрес в інтересах дітей: досягнення ЦРТ через рівні можливості» (фірмова добірка даних ЮНІСЕФ).
І хоча міжнародне співтовариство добивається значного прогресу в досягненні цілей у сфері розвитку, які сформульовані у Декларації тисячоліття, в найближчі п'ять років необхідно зробити набагато більше.
Співставляючи ефективність різних стратегій надання екстреної медичної допомоги тим, хто найбільш гостро потребує її, автори дослідження виявили, що при витраті 1 млн. дол. США на надання адресної допомоги найбіднішим та найбільш знедоленим дітям можна було б врятувати значно більшу кількість життів, ніж за існуючої системи.
«Наші висновки ставлять під сумнів традиційний погляд на те, що орієнтація на надання допомоги найбіднішим та найбільш знедоленим дітям нерентабельна, — заявив Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк. — Стратегія, орієнтована на забезпечення рівності, принесе не тільки моральну перемогу, правильну в принципі, але і, що особливо радісно, буде правильною на практиці».
Дослідження було проведене в процесі консультацій з цілою низкою зовнішніх експертів, які охарактеризували його головні висновки як разючі і одночасно надзвичайно важливі.
«Результати дослідження ЮНІСЕФ змусили мене замислитися над тим, що орієнтація на досягнення рівності може бути абсолютно виправданою не тільки з позиції моральних цінностей, але і на прикладному рівні», — заявив директор Інституту з вивчення проблем розвитку в Сассексі і автор блогу «Горизонти розвитку» Лоренс Хаддад, який входив до складу робочої групи зовнішніх експертів та аналізував попередній варіант дослідження.
Основні висновки, що містяться у дослідженні ЮНІСЕФ, включають в собі:
  • Підхід, що орієнтований на досягнення рівності, підвищує віддачу від інвестицій, дозволяючи попередити набагато більше випадків дитячої та материнської смертності та затримок у розвитку, ніж альтернативна стратегія.
  • Якщо дотримуватися підходу, що орієнтований на досягнення рівності, інвестування 1 млн. дол. США у зниження смертності дітей віком від п'яти років у країні з низьким рівнем доходу та високим рівнем смертності дозволило б, згідно оцінкам, на 60 відсотків скоротити кількість смертей, порівняно з існуючим підходом.
  • Оскільки більш за все від хвороб, слабкого здоров'я та неграмотності в будь-якій країні страждають діти з найбільш незаможних верств населення, забезпечення цих дітей життєво важливими послугами може суттєво прискорити прогрес у досягненні ЦРТ та зменшити нерівність у країнах.
  • «Прогрес в інтересах дітей: досягнення ЦРТ через рівні можливості» — доклад ЮНІСЕФ про прогрес у досягненні ЦРТ — містить дані, що підтверджують посилення нерівності за цілою низкою ключових показників, в тому числі між країнами, що розвиваються, та промислово розвинутими країнами, між найбагатшим та найбіднішим квінтилями, між сільським і міським населенням та між хлопчиками і дівчатками. Ось лише деякі з ключових даних:
  • Для дітей із найбідніших 20 відсотків домогосподарств у країнах, що розвиваються, вірогідність не дожити до п'ятого дня народження вдвічі перевищує аналогічний показник для дітей із найбагатших 20 відсотків домогосподарств.
  • Діти з найбіднішого квінтиля населення вдвічі частіше страждають через недостатню вагу та наражаються на набагато більшій ризик затримки у розвитку, ніж діти з найбагатшого квінтиля.
  • Незважаючи на величезний прогрес у забезпеченні гендерної рівності, досягнутий у сфері початкової освіти за останнє десятиліття, дівчатка та молоді жінки в регіонах, що розвиваються, як і раніше знаходяться в явно обмеженому становищі з точки зору доступу до освіти, особливо середньої. 
  • З 884 млн. людей, які не мають доступу до упорядкованих джерел питної води, 84 відсотка проживають у сільській місцевості.
Доповіді ЮНІСЕФ виходять одночасно з доповіддю організації «Врятувати дітей», яка має назву «Справедливий шанс на життя: чому рівність так важлива для дітей». Ця доповідь присвячена досягненню ЦРТ-4, яка передбачає зниження на дві третини рівня смертності серед дітей у віці до п'яти років за період з 1990 по 2015 рік. У доповіді організації «Врятувати дітей» розглядається   нерівність у рівнях досягнень у сфері забезпечення виживання дітей між заможними та менш забезпеченими верствами населення в самих різних країнах світах. У доповіді стверджується, що  робота з маргіналізованими громадами має вирішальне значення для зменшення нерівності та досягнення ЦРТ-4.

«У Декларації тисячоліття була поставлена задача поліпшити життя найбільш знедолених людей, — заявив пан Лейк. — Ми впевнені в тому, що результати цього дослідження можуть реально вплинути на відношення світового співтовариства до того, як ми досягаємо ЦРТ, і до розвитку людського потенціалу в цілому, що допоможе нам поліпшити життя мільйонів дітей, які знаходяться у вразливому становищі».

# #
До уваги тележурналістів :Відеоматеріали та фотографії високої роздільної здатності можна безкоштовно отримати на сайті   www.thenewsmarket.com/unicef
Про ЮНІСЕФ
ЮНІСЕФ здійснює свою діяльність у понад 150 країнах та територіях, допомагаючи дітям виживати і розвиватися, починаючи з раннього дитинства і до закінчення підліткового віку. Найбільший у світі постачальник вакцин для країн, що розвиваються, ЮНІСЕФ надає допомогу в питаннях охорони здоров’я і харчування дітей, належного водопостачання та санітарії, якісної базової освіти для всіх хлопчиків і дівчаток, в питаннях захисту дітей від насильства, експлуатації та СНІДу. Фінансування ЮНІСЕФ здійснюється виключно за рахунок добровільних внесків фізичних осіб, ділових кіл, фондів та урядів. З додатковою інформацією про ЮНІСЕФ та його роботу можна ознайомитися на сайті: www.unicef.org
За додатковою інформацією, для організації інтерв'ю або отримання примірника доповіді, будь ласка, звертайтесь до наступних осіб:
Вероніка Ващенко, керівник інформаційних проектівvvashchenko@unicef.org, +38.050.388.2951

Немає коментарів:

Дописати коментар